Această pilulă ar putea înlocui antibioticele în viitorul apropiat

de: Ioana Bîrsan
22 04. 2017

Rezistența la antibiotice este o problemă destul de mare pentru pacienți, însă această pilulă CRISPR ar putea elimina această problemă.

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison vor să se folosească de o bacterie rezistentă la antibiotice. Armele pe care le au în arsenal sunt decepția și un instrument prin care pot edita genele umane, numit CRISPR, potrivit Digital Trends.

Această unealtă de editare a genelor umane a fost fost îndelung folosită în agricultură și medicină. Tehnica CRISPR este împrumutată de la bacterii, care se folosesc de ea pentru a-și proteja sistemul imunitar de viruși. Instrumentul creat de cercetători aplică aceleași principii și funcționează prin înregistrarea fragmentelor din ADN-ul atacatorilor, astfel încât bacteria poate recunoaște și elimina invadatorii viitori.

În laboratorul său, Jan-Peter Van Pijkeren vrea să se folosească de CRISPR pentru a induce în eroare un germen periculos, care poartă numele Clostridium difficile. Deși nu sună familiar pentru majoritatea oamenilor, acesta este un pericol real pentru pacienții din spitale. Cercetătorii au arătat că acest virus este cauza a peste jumătate de milion de infecții și a 15.000 de decese doar în Statele Unite. Din acest motiv, el se află în capul listei de viruși rezistenți la antibiotice.

Astfel, specialiștii dezvoltă o pilulă probiotică pe care pacienții o pot înghiți și care poate purta un mesaj CRISPR personalizabil, în interiorul corpului uman. Atunci când pilula ajunge în tractul intestinal al persoanei, virusul este eliberat și infectează zona în care germenul C. difficile și-a făcut apariția. Acest virus va transmite un mesaj eronat care va cauza autodistrugerea bacteriei.

Utilizarea antibioticelor, care distrug atât bacteriile bune, cât și pe cele dăunătoare, nu face decât să creeze bacterii tot mai rezistente la antibiotice. În acest sens, devine esențială identificarea acelor metode care pot elimina bacteriile dăunătoare, chiar dacă va dura ani buni până în momentul în care acestea vor putea înlocui antibioticele de care ne folosim în prezent.